Amar Tufo – Veličanstveni arheološki kompleks Sacsayhuwaman

Naslovna: Sacsayhuwaman – Peru

Sacsayhuaman je ogromni arheološki kompleks koji se nalazi sjeverno od Kuska, nekadašnje prijestolnice Inka u Peruu. Pretpostavlja se da je sagradžen za doba vladavine kralja Pačakutija (1438 – 1471 . godine). U prijevodu, Sacsayhuaman označava ‘palatu kraljevskog orla’ čime se referira na legendu po kojoj je na mjestu gdje Sacsayhuaman podignut, sletio jedne prilike orao koji je njegovim graditeljima ukazao gdje će se kompleks graditi.

Video prilog: Veličanstveni kompleks Sacsayhuwaman

Sam kompleks je podignut na nekoliko cik-cak platformi koje se usijecaju jedna u drugu a iz zraka se priča da Sacsayhuaman ima oblik velike pume koja se pruža iznad Kuska, prijestolnice Inka. Gradnja samog kompleksa se pripisuje četvorici vrsnih graditelja carstva Inka i to: Hualpa Rimači, Maricanči, Ačahuana, te Kala Kunčui.

Isprva, Sacsayhuaman je bio sagradžen od gline, s vremenom cio kompleks su zamijenili ogromni kameni blokovi poredani u cik-cak redove teške i do 100 tona te visinom koja na pojedinim mjestima prelazi preko 4 m. Za gradnju su korišteni kameni blokovi od vapnenca od kojih najveći kameni blok doseže visinu preko 8 m te težinu od 300 tona.

Gradnja kompleksa i način kako je ovaj kompleks uopće sagradžen, velika je misterija u mezoameričkoj arheologiji. Primjerice, današnji kranovi ne bi mogli da uopće podignu kameni blok ovakve težine sa zemlje a kamo li da ga uklope u jednu cjelinu. Kako su to radile Inke i odakle im tehnologija i znanje, vjerovatno da nećemo nikada ni saznati. Vjeruje se da je u procesu gradnje kompleksa učestvovalo oko 20, 000 radnika a gradnja je trajala oko 20 godina, da bi Sacsayhuaman poprimio izgled koji se vidi danas.

Zidovi kompleksa prelaze visinu od 18 m a protežu se na platformi koja zahvata površinu preko 540 m. Kameni blokovi su tako precizno obradženi da je nemoguće ubaciti žilet ili karticu u spojeve što još jednom govori u prilog koliko su napredni bili graditelji ovog fascinantnog kompleksa. Ono što je jako interesantno, jeste činjenica da medžu kamenim blokovima nema vezivnog sredstva, a kameni blokovi su obradženi tako da se uklapaju u jednu cjelinu kao lego kocke.

Jednako impresivno zdanje nalik Sacsayhuamanu svojom arhitekturom, jeste Olantajtambo koji se nalazi svega 1.5 sat vožnje od Kuska. Kao i Sacsayhuaman, Olantajtambo je također izgrađen u doba vladavine kralja Pačakutija.

Imao je ulogu hrama ali i tvrđave u koju je pobjegao kralj Manco Inka nakon svog poraza koji je doživjeo u Sacsayhuamanu. 1536. godine Francisko Pizaro je okupio skupinu 70 konjanika te krenuo ka Olantajtambu gdje se sklonuo kralj Manko Inka sa svojim pristašama. Nepristupačan teren, ogromne terase u obliku stepenica za divove, otežale su Franciskovom pohodu na ovu dobro utvrženu tvrdžavu te rezultirale pobjedi Inka nad španskim invazorima.

Saznavši da Španci neće odustati tako lahko te da se vraćaju sa pojačanjem, Manko Inka je pobjegao duboko u džunglu te se sklonuo u svoju tvrdžavu u Vilkabambi. Mimo ovih historijskih podataka, unutar kompleksa Olantajtambo se nalaze impresivne zidine, stepenaste terase visoke preko 2.50 metra a duge 60 m, platforma na kojoj se nalazi 6 monolitnih kamenih blokova koji su poredani jedan uz drugi, visinom od preko 5 metara a dužinom od 10 metara.

No, da se vratimo Sacsayhuamanu. Svrha ovog jedinstvenog kompleksa još uvijek nije poznata. Vjeruje se ipak, da je Sacsayhuaman bio ceremonijalno te sakralno mjesto Inka vladara koji su tu održavali ritualne obrede a pojedini stručnjaci vjeruju da su cik-cak platforme na kompleksu korištene kao osmatračnice usljed invazije koja se desila 1533. godine kada su konkvistadori pod komandom Franciska Pizara zauzeli Kusko a s njim i Sacsayhuaman koji je razoren i opljačkan.

Reference

[1] Sacsayhuaman, Peru

https://member.ancient.eu/Sacsayhuaman/

[2] Exploring the mysteries of the Andes – Uncovered History

Exploring the Mysteries of the Andes

[3] Cuzco and the sacred valley – Loney Planet

https://www.lonelyplanet.com/peru/cuzco-and-the-sacred-valley/ollantaytambo/attractions/ollantaytambo-ruins/a/poi-sig/1168345/363404

[4] Ollantaytambo ruins – Atlas Obscura

https://www.atlasobscura.com/places/ollantaytambo-ruins

About Amar Tufo

My name is Amar Tufo. I'm 27-years old. Currently I'm hold bachelor degree of archaeology. Experienced Linux user and blogger, writer and future Linux system administrator.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.