Zanimljivost o Sahara pustinji koju niste znali

Svi danas poznajemo pustinju Sahara kao veliku, nepreglednu pustinju, more pijeska koje se proteže kilometrima. Ali, 35 milijuna godina unazad, Sahara je bila velika, prostrana laguna u srcu Tetisa, jedinog mora koje je tada okruživalo planetu Zemlju. Evo jedne jako interesantne zanimljivosti o ovoj čuvenoj pustinji koju sigurno niste znali.

Video prilog: Zanimljivost o pustinji Sahara

Izvor: Amar Tufo – BLOG

Tako je dobro ste čuli. Sahara je bila dom durodonima, precima današnjih delfina koji su se plivali u velikom jatima diljem prostrane lagune. Ono što sigurno ne biste nikada pogodili da je to isto more bilo dom Basilosaurusa, kita koji je durodone jeo za doručak. Njegovi ostaci se danas mogu vidjeti u palentološkom nalazištu Wadi El Hatan, nedaleko od Egipatskih piramida u Gizi, u mjestu poznatom kao dolina kitova.

Slika 1: Palentološko nalazište Wadi El Hatan, Egipat

Izvor slike: https://vivaegypttravel.com/best-day-tours

Sa masom od preko deset tona i dužinom 25 metara, Basilosaurus je bio najveći kit koji je živjeo na našoj planeti ikada.

Slika 2: Prikaz basilosaurusa

Izvor slike: http://ourmarinespecies.com/c-whales/prehistoric-whales/

Spletom surovih klimatskih promjena, Tetis more je polahko nestajalo a s njim je nestao i šarolik životinjski svijet koji je nastanjavao njegove dubine. Kao rezultat klimatskih promjena, Sahara je tako postala najsurovija pustinja na našoj Zemlji.

About Amar Tufo

My name is Amar Tufo. I'm 27-years old. Currently I'm hold bachelor degree of archaeology. Experienced Linux user and blogger, writer and future Linux system administrator.
This entry was posted in Arheologija. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.