Oda Tiglat-pilisaru Strašnom

NASLOVNA_

Nijedan Asirski kralj nije ostavio tako dubok trag u njenoj historiji kao što je to učinio Tiglat-pilisar. Njegovo pravo ime glasi Tukulti-epil-Ešara što u prijevodu znači “moja vjera je u sina Ešarinog”. No, ovaj Asirski monarh je svima bolje poznat kao Tiglat-pilisar. Rođen u prvom mileniju prije Krista na prijestol se uspinje oko 1115. godine prije Krista u trenutku dok je Asirija prolazila buran period te se oporavljala od političke krize koja je zemlju zahvatila nekoliko godina prije dolaska Tiglat-pilisara na vlast. U njegovu čast sam izradio kratak video klip koji možete pogledati dole ispod na mom YT kanalu.

Oda Tiglat-pilisaru Strašnom

Proudly made using Kdenlive and Ubuntu Linux MATE 18.04

Upravo po njegovom dolasku na vlast, Asirija ulazi u period poznat kao treće uspinjanje Asirije što joj je omogučilo da još jedanput okusi slavne dane Srednjeg Asirskog razdoblja kada je bila vojna i politička velesila na Starom Bliskom istoku u 14. stoljeću prije Krista. Tiglat-pilisar je imao daleko veće ciljeve i ambicije nego što su bili njegovi prethodnici kao što je Ašur-ubalit, Adad-Nirari I, Šalmanaser te Tukulti-Ninurta. Iako su njegovi prethodnici bili vojno sposobni ratnički vladari te vješti političari, Tiglat-pilisar je išao korak ispred posebice jer je izveo vojnu i političku reformu zemlje.

Veći dio svoje vladavine je proveo u intenzivnim vojnim kampanjama diljem gornje Mezopotamije, sjeverne i južne Anatolije, sjeverne Sirije gdje je nekoć bila smještena moćna kraljevina Mitani, oblasti jezera Van, centralnog sjedišta moćne Armenske kraljevine Urartu te je stigao sve do obala Istočnog Sredozemlja. Ponajviše je ostao poznat po svojim vojnim analima koje je dao uklesati na oktagonalu prizmu koja je otkrivena u Ašuru, prijestolnici tadašnje Asirske države. Na njoj su detaljno ispričane intentivne petogodišnje vojne kampanje koje je bio ovaj Asirski kralj a koje je sadrže između ostalog i pomalo elemente propagande te opise koji podsječaju na sci-fi filmove.

Naime, u prvoj godini svoje vladavine, 25, 000 vojnika naroda Muški i njihovih pet kraljeva koji dugo vremena kontroliraše zemlje Alzi i Purukuzi, prestadoše plaćati danak Asiriji i Ašuru, gospodaru mome. Na koncu, dvije vojske se sukobiše u zemlji Kumuh (Neo-Hetitska država tijekom Željeznog doba, c8. stoljeće prije Krista) a bila je smještena na obalama gornjeg Eufrata sa prijestolnicom u Samosati (danas Šamšat-Hujuk). Kako tekst kaže, nakon sukoba koji je trajao nekoliko sati Asirske trupe nanesoše strahovit poraz narodu Muški, izvršnuše grad naopačke, opljačkaše ga i spališe, njegove stanovnike poklaše kao ovce te lobanje poredaše oko grada u nekoliko humki. Sav ratni plijen sa preživjelim zarobljenicima, Asirske trupe poslaše u Ašur, prijestolnicu Asirije.

Upravo iz gornjego odlomka, Asirski kralj Tiglat-pilisar je zaradio nadimak “Strašni” jer su metode i načini ratovanja koje je ovaj kralj primjenjivao bili dosta brutalni. Slično je ratovao i njegov prethodnik Šalmanaser koji je u tri dana razorio 180 gradova kraljevine Mitani a njegove stanovnike poklao kao ovce i tijela njihova razbacao duž dolina a rijeke krvlju neprijatelja svojih obojio.

Osim što je bio veliki ratnik i vojskovođa, Tiglat-pilisar je bio i veliki graditelj koji je svojim vojnim kampanjama financirao gradnju hramova, obnovu hrama Ašura i Hadada, gradnju vrtova, trgova i parkova. Umro je 1076. godine prije Krista nakon punih 39. godina vladavine a Asiriju je nakon smrti predao u ruke svom sinu Ašarid-apal-Ekur koji je očevim stopama nastavio širiti teritoriju i vojni uticaj Asirije.

Reference:

[1] Zemlja Kumuh

https://en.wikipedia.org/wiki/Kummuh

[2] Kronike Tiglat-pilisara I

http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/Assyria/Inscra00.html

[3] Who is who in the Ancient Near East

https://books.google.ba/books?id=nAGFAgAAQBAJ&pg=PR2&dq=who+is+who+on+ancient+near+east&hl=bs&sa=X&ved=0ahUKEwiViaTsiJzjAhUO_CoKHR2bAigQ6wEIKTAA#v=onepage&q=tiglath%20piliser%20&f=false

 

About Amar Tufo

My name is Amar Tufo. I'm 27-years old. Currently I'm hold bachelor degree of archaeology. Experienced Linux user and blogger, writer and future Linux system administrator.
This entry was posted in Arheologija, glass_iz_proslosti. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.