Glas iz prošlosti: Hatušili I

naslovna

Hatušili I je bio unuk Labarne, osnivača Hetitskog carstva a na prijestol se uspeo negdje oko 1650. godine prije Krista. Po dolasku na vlast, Hatušili je premjestio prijestolnicu Hetitskog carstva iz Kušare (ne zna se još uvijek gdje se ona nalazila) u Hatušu (danas Bogazkale u Turskoj). Nosio je titulu koja glasi: “Tabarna, veliki kralj, Hatušili, čovjek Kušare, brat Tavanane, u zemlji Hetita on vlada kao kralj”. Iz pomenute titule, da se zaključiti da je Tabarna najvjerovatnije Labarna, osnivač Hetitskog carstva dok ima i onih koji smatraju da je riječ o tituli kralja koju je Hatušili nosio, te stoga mnogi arheolozi i historičari smatraju da je Hatušili zapravo osnivač Hetitskog carstva. Smatra se jednim od najvećih ratničkih kraljeva Hetitskog carstva čija vladavina od trideset godina je bila obilježena serijom vojnih kampanja diljem Anatolije, sjeverne Sirije, te gornje Mezopotamije.

hattusha-ruins

Slika 1: Hatuša, prijestolnica Hetitskog carstva

Izvor slike: https://povijest.hr/drustvo/narodi/hetiti-su-imali-ustav/

Osim što je uspostavio novi oblik vladavine te centraliziriao vlast u rukama jednog kralja, Hatušili je dao zabilježiti svoje vojne kampanje u obliku anala poznatih kao Hatušilijevi anali, koji se između ostalog smatraju i prvobitnim oblicima vojne historije. U svojim vojnim kampanjama koje su trajale nekoliko godina, pod mačem Hatušulija razororeno je oko petnaest gradova i to: Šanahuita, Arzava, Uršu, Hašu, Alalak, Varšuva, Ikakali, Tašinija, Nenasa, Ulma, Salašuva, Zaruna, Zipasna, Hašuva i Hahum. Većina ovih gradova još uvijek nije locirana pa se određeni odlomci Hatušulijevih anala propituju obzirom da arheolozi i dalje tragaju za ovim gradovima što ih je zauzeo ovaj veliki Hetitski kralj. Do danas nije otkriven niti jedan spomenik sa prikazom Hatušilija i pa se o njegovom izgledu može samo nagađati. Umro je u Kušari 1620. godine prije Krista u već podmaklim godinama.

Refernce:

Bryce, Trevor (1999)

Kingdom of the Hittites,

Oxford University Press

About Amar Tufo

My name is Amar Tufo. I'm 27-years old. Currently I'm hold bachelor degree of archaeology. Experienced Linux user and blogger, writer and future Linux system administrator.
This entry was posted in Arheologija, glass_iz_proslosti. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.