Godina kada je svijet srušen KOMENTAR

Nedavno je YouTube kanal IDIOKRATIJA objavio video prilog na temu ‘Godina kada je svijet srušen – Događaj koji historičari ne mogu objasniti’. Autor priloga se bavi temom kolapsa kasnog brončanog doba oko 1200. god. pr. Krista što je događaj kada su misteriozno pale neke od najvećih sila starog Bliskog Istoka poput Hetitskog carstva u Anatoliji, kraljevine Mitani u sjevernoj Siriji, oslabljen je i sam Egipat.

VIDEO: Godina kada je svijet uništen | IDIOKRATIJA

Pored velesila, pali su bogati obalni gradovi duž istočnog Mediterana, Kanana, Palestine, Levanta, Sirije, Kipra te Egejskih ostrva. Jedina zamjerka u pomenutom prilogu jeste dio gdje autor pominje misteriozne morske narode. Nisu to bili nikakvi morski narodi te je u pitanju pogrešan prijevod i upotreba termina ‘Sea people‘ koji se u stručnoj i arheološkoj literaturi prevodi kao ‘Narodi s Mora‘.

Termin ‘Sea people’ prvi put je upotrijebio i u literaturu uveo Francuski egiptolog Emanuel De Rouge koji je 1885. godine objavio prijevode reljefnih frizova hrama Medinet Habu, faraona Ramzesa III koji je u osmoj godini svoje vladavine, oko 1177. god. pr. Krista porazio pet skupina Naroda s Mora pod imenom Šekeleš, Peleset, Tjeker, Danuna i Vešheš, nanjevši im strahovit poraz kada su Narodi s Mora izbrisani iz historije za sva vremena.

Osim Ramzesa III, Narode s Mora pominje i Ramzes II. Ovaj pominje narode Šerdana kao pripadnike svoje osobne straže te vojnog garnizona u Biblosu, bogatom gradu na Feničkoj obali. Isti se narodi pominju u bitci kod Kadeša 1174. god. pr. Krista na strani Hetita te na strani Egipćana. Osim Ramzesa II, njegov sin Merneptah pominje kako je u petoj godini svoje vladavine potukao pet skupina Naroda s Mora i to imenom Šerdana, Ekveš, Šekeleš, Luka, Tereš a kao dokaz svog vojnog trijumfa, Merneptah pominje 250 odsjećenih ruku koje je donjeo u Egipat kao dokaz poraza koje je nanjeo Narodima s Mora.

Narod Šekeleš pominje i Hetitski kralj Hatušili III u pismu upućenom Ugaritskom kralju Ibiranu gdje je Hatušili izrazio zabrinutost zbog naroda Šikila koji žive na brodovima. U pitanju su dakako narod Šekeleš, ista ona skupina koju pominje Merneptah u svojoj petoj godini vladavine. Osim Ibiranua-a, posljednji Ugaritski kralj Hamurabi u svom pismu kralju Alašije (danas Kipar) pominje Luka narod. Pismo glasi ovako:

A zar ne zna otac moj da je sva vojska moja u zemlji Hati a svi brodovi moji u zemlji Luka, oni se vratili nisu i moja zemlja je zaista u opasnosti.

Osim Hamurabija, Narodi s Mora se pominju i u priči o Venamunu. Venamun je bio Ozirisov sveštenik u 11. stoljeću prije Krista koji je dobio zadatak da pronađe cedrovinu u Libiji. Spletom okolnosti, Venamun je stigao u Dor, grad naroda Tjekeru. Pored priče o Venamunu, Narodi s Mora se pominju u niz El-Amarna pisama te drugim izvorima.

Važno je dodati na kraju da je pitanje porijekla i etnogeneze Naroda s Mora još uvijek misterija koja svakim danom otvara više pitanja nego odgovora. Nikada do sada nije utvrđena njihova domovina, grad, ostatak materijalne kulture, razlog njihovih ‘nasilnih’ migracija koji ih je natjerao da potraže svoj novi dom na obalama Egipta i Egejskih ostrva.

Nužno je stoga imati na umu da pomenuti da je pomenuti prilog YT kanala IDIOKRATIJA dosta površinski obrađen gdje se autor mogao konsultovati sa desetinom dostupnih članaka na Academia.edu iza kojeg stoje vrhunski stručnjaci sa preko trideset godina iskustva u arheologiji starog Bliskog Istoka kao što je Eric Cline, Mario Liverani, Trevor Bryce, Georgio Salimbeti te niz drugih.

To je bitno zbog velikog broja pratitelja koje ima ovaj kanal među kojima, ja vjerujem, ima i mlađe raje koja jednostavno ne razumije ovu temu te istu može uzeti za školski projekat te koristiti ovaj prilog kao glavni materijal, što bi bilo jako pogrešno. S druge strane, čini mi se da ni sam autor ovog priloga nije razumio temu kolapsa kasnog brončanog doba niti termina Narodi s Mora, što se vidi o dosta površinskom pristupu izrade pomenutog priloga.

Reference

[1] Tufo, Amar (2020) – Narodi s Mora

https://www.academia.edu/44440725/Narodi_s_Mora

About Amar Tufo

My name is Amar Tufo. I'm 27-years old. Currently I'm hold bachelor degree of archaeology. Experienced Linux user and blogger, writer and future Linux system administrator.
This entry was posted in Arheologija. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.