47 Ronina – kratak press

poster_47-ronina

Prošlo je nešto više od tri mjeseca kako sam započeo rad na stručnom radu 47 Ronina koji se nalazi pred objavom sa mnogim izmjenama i dopunama. Prvenstveno se može vidjeti na posteru koji sadrži sažetak rada a koji je ponosno izrađen upotrebom GIMP-a te Ubuntu Linux 16.10. Dok sam istraživao te pisao ovaj stručni rad iz Japanske historije, također sam izradio i naslovnu za svoj članak s kojim će rad biti objavljen.

cover

Slika1: Cover ili naslovna rada ’47 Ronina’

Naslovna stranica je također dizajnirana upotrebom GIMP-a, veoma moćne i solidne open source alternative za manipulaciju fotografijama koja se nalazi u stalnoj postavci skoro svih Linux distribucija. Rad je proširen i unaprijeđen, a poboljšanja su izvedena posebice kod prevoda imena pojedinih Japanskih samuraja poput: Asano no Naganori (samo Asano Naganori), Oishi no Yoshio Kuranosuke (samo Oiši Jošio), Oishi no Chikara (samo Oiši Čikara),šogun Tokugawa no Ieyasu (samo Tokugava Ijasu), šogun Tokugawa no Tsuneyoshi (samo Tokugava Cunejoši), Kira no Yoshinaka (samo Kira Jošinaka), hram Sengaku-ji (samo Sengakuđi) itd. Ovdje sam pojednostavio prijevode Japanskih imena radi lakšeg čitanja i izgovaranja samog imena. Imena su tradicionalno pisana u roma-ji stilu Japanskog jezika koji predstavlja pojednostavljen sistem pisanja i izgovaranja određenih riječi, osobnih imena, gradova, otoka, sela, rijeka i drugih stvari u Japanskom jeziku. Primjera radi, ime feudalnog gospodara (daimjo) po imenu Asano Naganori bi upotrebom Kanji, jednog od tri pisma Japanskog jezika bilo zapisano ovako:浅野長矩 , stoga se pojednostavljeno koristi romaji stil pa se prevede jednostavno Asano Naganori.

Što se tiče objave ovog rada, ja očekujem objavu najvjerovatnije krajem naredne sedmice a kao što znate, rad će biti objavljen na mojoj dobro poznatoj adresi: https://unsa-ba.academia.edu/AmarTufo. Academia je već duže vrijeme jedna od popularnih naučno – istraživačkih platformi gdje profesionalci različitog profila objavljuju svoje radove i istraživanja u raznim oblastima. Osim toga, Academia predstavlja jako dobar način da pokažete svoje istraživačke vještine i obogatite svoj CV na jedinstven način. Kada rad bude gotov, link će se nači na mom blogu.

Toliko od mene za sada.

Do narednog čitanja!

Advertisements

About AmarTufo

Amar Tufo je 23. godišnji student treće godine Arheologije, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iskusan višegodišnji bloger, VB.NET junior developer i kreator Minox Player-a. Amar je ujedno i petogodišnji Ubuntu Linux-a i open source software evanđelist, viječiti sanjar i zaljubljenik u uplifting Trance muziku. Više o Amaru i njegovom radu pogledajte na službenoj web stranici: http://www.amartufointeractive.org
This entry was posted in Historija Japana. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s