Šta je uzrokovalo misteriozni kolaps Kasnog Brončanog doba?

defeating-the-Sea-PeoplesSlika: Mural koji prikazuje Ramzesa III u pomorskoj bitci na Nilu protiv Naroda Mora 1178. prije Krista

Kolaps Kasnog brončanog doba jedna je od najaktivnijih tema moderne arheologije a samo Kasno Brončano doba (1200 – 1178. prije Krista) predstavlja izuzetno misteriozan period za čiju se interpretaciju arheolozi oslanjaju uglavnom na arheološke iskopine diljem Istočnog Mediterana, Bliskog Iskota, Anatolije i Egipta. Šta je uzrokovalo misteriozan kolaps civilizacija Kasnog Brončanog doba kada su pale mnoge tada moćne i velike imperije i politije Bliskog Istoka, Anatolije, Egejskih osrtva, Krete, tko je odgovaran za pad i nestanak Hetitskog carstva s historijske pozornice, Ugarita, Karkemiša, Arzave, Kadeša i mnogih drugih te tko su bili misteriozni invazori poznati kao Narodi s Mora koji su napali Egipat ne jedanput nego triputa i bacili ga u mračno doba?

Iako podugo pitanje ali još niti jedno arheološko iskopavanje nije dalo odgovora na ovu veoma kompleksnu temu.  Sa svakim novim arheološkim iskopavanjima diljem pomenutih regija i gradova, nastaju samo nova pitanja i teorije koje su slične prijašnjim postavljenim čak i jedno cijelo stoljeće od kada arheolozi nastoje da razriješe ovu misteriju. Osim toga, treba imati na umu da je Kasno Brončano doba (1400 – 1200. prije Krista) poznato kao Mračno doba, period u kojemu nema skoro nikako pisanih izvora tako da sve što znamo o misterioznim invazorima po imenu Narodi s Mora znamo samo zahvaljujući faraonu Ramsesu III koji je s ovim narodima bio odlučujuću bitku za spas Egipta 1178. prije Krista u pomorskoj bitci na Nilu. Ovaj posljednji veliki faraon je svoju trijumfalnu pobjedu nad ovim invazorima zabilježio u obliku freski u svome hramu u Medinet Habu koji i dan danas stoji kao svjedočanstvo da su ovi invazori bili veoma žilavi i odlučni kada su se usudili napasti Egipat.

I dok pojedini arheolozi za kolaps civlizacija Kasnog Brončanog doba krive Narode s Mora, drugi su arheolozi pristupili malo racionalnije te su dali teorije kako je najvjerovatnije tijekom Kasnog Brončanog doba došlo do ogromnih klimatskih promjena te da je Istočni Mediteran, Bliski Istok a vjerovatno i Anatolija patila od višegodišnje suše koja je skratila izvore hrane te pobila mnoge usjeve što je moglo pokrenuti naposljetku velika raseljavanja tada bogatih trgovačkih gradova i migraciju populacija velikih razmjera.

No, nisu samo suše potresale Istočni Meditera, skoro ista katastrofa je zadesila i Levant i Kipar gdje su mnogi gradovi misteriozno napušteni. A tijekom 1450. prije Krista, Krit je potresao drugi vulkan Tere koji je obrisao Minojsku civilizaciju s historijske pozornice te dao prostora usponu Mikenske civilzacije koja će samo dva tri stoljeća kasnije biti brutalno razorena u najezdi Naroda s Mora koji su izgleda svoje utočište potražili i na Kritu. Dakle, bit će da su Narodi s Mora bili samo ulje na vatru te da su Narodi s Mora dovršili odmazdu koja je počela još u 13. stoljeću prije Krista kada su se bili teški građanski ratovi, kada su velike imperije padale zbog unutrašnjih sukoba kao što je Hetitsko carstvo, Mitani, Kasitska Babilonija, Asirija itd. Još pridodajmo monoge prirodne katastrofe, poplave, cunamije, potrese, suše i vjerovatno kuge, te raspade ionako oslabljenih političkih sistema i dobit ćete savršen recepat za Sudnji dan i surov kraj civilizacija Kasnog brončanog doba (1400 – 1200 / 1178. prije Krista).

Na posljetku, samo se Egipat uspio izvući i održati na nogama, ali je i on bio izuzetno oslabljen te su velika razaranja diljem Istočnog Mediterana, Anatolije, Bliskog Istoka, Levanta, Sirije na kraju donijela Mračno doba koje je na koljena bacilo cio Istočni Mediteran i na posljednji izdisaj one nekoć velike imperije koje su tako ‘jadno’ skončale. Osim toga, nestanak moćnih politija Kasnog Brončanog doba je na kraju omogučio uspon klasičnoj Grčkoj i Rimu, Perziji i Babiloniji koja je uspjela da otrese Kasitsku dinastiju s svojih leđa. Upravo ove nove civilizacije pomogle su uspon Željeznog doba (800 – 450. prije Krista), novije ere u historiji Istočnog Mediterana koju će prvenstveno obilježiti promjena načina ratovanja a i uspostava bogatih trgovačkih odnosa diljem Egejskih ostrva, Krete sve do Anatolije i Sirije.

Narodi s Mora

Slika2: Kratak summary kolapsa Kasnog Brončanog doba (Autor: Amar Tufo)

O ovome uskoro možete pročitati u mom članku po imenu “Narodi s Mora” koji raspravlja ovu katastrofu a koji je uveliko u pripremi. Toliko od mene za sada.

Advertisements

About AmarTufo

Amar Tufo je 23. godišnji student treće godine Arheologije, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iskusan višegodišnji bloger, VB.NET junior developer i kreator Minox Player-a. Amar je ujedno i petogodišnji Ubuntu Linux-a i open source software evanđelist, viječiti sanjar i zaljubljenik u uplifting Trance muziku. Više o Amaru i njegovom radu pogledajte na službenoj web stranici: http://www.amartufointeractive.org
This entry was posted in Narodi s Mora and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s