Objavljen članak Heiji incident

heiji2Slika1: Noćni napad na Sanjō palatu 

Nakon što sam objavio svoj rad pod nazivom Hogen incident (1156) ja takođe paralelno pripremao i nastavak sukoba Taira-Minamoto klana odnosno Heiji incident (1160). Poznato je da su ova dva incidenta, iako su kratko trajala, ona su itekako poljuljala temelje vladajuće carske elite koja je svakoga dana sve više slabila pred sve više moćnijim samurajima koji su također željeli vlast. No, za razliku od Hogen incidenta gdje smo imali priliku da vidimo usku suradnju Taire Kiyomorija i Minamota Yoshitomo koji su podržavali cara Širakavu protiv njegovog brata, cara Tobe, Heiji incident je pokazao pravu slabost ne samo Minamoto klana nego i Taira klana nakon Kiyomorijeve smrti.

Na pomolu je bio Gempei rat, petogodišnji rat (1180 – 1185) koji će Taira klan dovesti na ivicu postojanja i zauvijek ga izbaciti iz Japanske historije. Gempei rat je tako nazvan zbog kineskog prijevoda Taira-Minamoto klana (Genji i Heike). Moram da istaknem da će Gempei ratovi kao završna epizoda sukoba ova dva klana biti malo duže u uređivanju kao što je bio moj rad “47 Ronina” koji nije objavljen pošto je na uređivanju i pripremi za objavu u jednom od časopisa. Ali kada budu gotovi ja ću to blagovremeno objaviti. Na kraju još samo da kažem da je forma rada Hogen i Heiji bila 9 strana sa amblemima oba klana i to sam ispoštovao. Kritike na Hogen incident su jako dobre osim dijela gdje sam napravio haos u gramatici tipa (č i ć), (moč -> moć), (če -> će), (ćemo -> čemo) dakle kao što vidite i sam nastojim da ispravim te ‘manje’ lapsuse. Naravno ovo su lapsusi koje sam trebao davno savladati ali se nadam da ću u narednim radovima paziti ubuduće na ove greške.

Također ću se potruditi da napišem jedan jako interesantan članak o Japanskoj arheologiji, Jomon period (14 000. prije Krista – 300. prije Krista) gdje ga prati kasnije Jajoi period. Ali o tome nekada kasnije.

 Heiji incident možete pogledati ovdje:

https://www.academia.edu/27544309/Heiji_incident_Amar_Tufo_

Advertisements

About AmarTufo

Amar Tufo je 23. godišnji student treće godine Arheologije, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iskusan višegodišnji bloger, VB.NET junior developer i kreator Minox Player-a. Amar je ujedno i petogodišnji Ubuntu Linux-a i open source software evanđelist, viječiti sanjar i zaljubljenik u uplifting Trance muziku. Više o Amaru i njegovom radu pogledajte na službenoj web stranici: http://www.amartufointeractive.org
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s