U pripremi Heiji incident

1280px-Heiji_rokuhara_gyoukouCar Nijo bježi iz carske palate u Kjotu (Heiji incident 1160)

Nakon što sam nedavno objavio svoj članak Hogen incident te kraće pauze koju sam uzeo, u pripremi je i članak Heiji incident. Kao što sam napisao u svom radu, Hogen i Heiji su dva odvojena incidenta Japanske historije koji će prerasti u Genpei rat, petogodišnji sukob koji je počeo 23 juna 1180. godine bitkom kod Uji (Uđija). Završetkom Genpei ratova bit će konačno okončan i Hejan period Japana te će tako 1185. godine biti osnovan Kamakura šogunat, prvi šogunat feudalnog Japana.

No, što je donjeo Heiji incident na historijskoj i vojnoj sceni Japana. Pa ukratko, Taira klan je 1160. godine trijumfovao nad Minamoto klanom izbacivši ga ne samo s dvora nego ga je doveo do ‘istrebljena’. Taira Kiyomori nakon nekoliko dana potjere za Minamotom Yoshitomom ga konačno sustiže i ubi te time završi Heiji incident. Yoshitomo koji dade svoj sopstveni život kako bi ukazao na nepravdu koja mu je nanesena neće proči neosvečen. Ovaj će posao konačno riješiti mladi i brilijantni Minamoto no Yoshitsune, sin Yoshitomov koji će poraziti Taira klan zauvijek u pomorskoj bitci kod Dan no Ure 1185. godine te time postati jedna od največih samurajskih legendi feudalnog Japana.

Podsječam da link do Hogen incidenta je dostupan ovdje:

https://www.academia.edu/27163567/H%C5%8Dgen_incident_Amar_Tufo_

Advertisements

About AmarTufo

Amar Tufo je 23. godišnji student treće godine Arheologije, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, iskusan višegodišnji bloger, VB.NET junior developer i kreator Minox Player-a. Amar je ujedno i petogodišnji Ubuntu Linux-a i open source software evanđelist, viječiti sanjar i zaljubljenik u uplifting Trance muziku. Više o Amaru i njegovom radu pogledajte na službenoj web stranici: http://www.amartufointeractive.org
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s